Lenzenvloeistof

Lenzenvloeistoffen

Ben jij een gebruiker van lenzen dan koop jij dus ook regelmatig lenzenvloeistof, of je moet daglenzen dragen dan hoef je geen extra flessen lenzenvloeistof aan te schaffen omdat deze lenzen al in een houdertje met vloeistof zitten verpakt.

Bij harde lenzen, nachtlenzen en zachte lenzen zoals bijvoorbeeld de Avaira Vitality lenzen dien je wel lenzenvloeistof aan te schaffen om je lenzen te onderhouden. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in, het onderhouden van je lenzen? Je zal, zeker bij zachte lenzen je lenzen moeten bevochtigen omdat anders de lenzen zullen uitdrogen. Je zal ook, zowel harde als zachte lenzen moeten reinigen om goed zicht te behouden. Vaak hecht vuil, vet en eiwit zich aan het lensoppervlak en hierdoor worden de lenzen wazig, je dient ze dagelijks te reinigen om dit te voorkomen. Ook gebruik je lenzenvloeistof om je lenzen te desinfecteren en bacteriën geen kans te geven, want je wil je ogen natuurlijk wel in topconditie houden en geen vervelende oogontsteking oplopen.

Buiten het bevochtigen, reinigen en desinfecteren van je lenzen met lenzenvloeistof, kun je lenzenvloeistof ook nog gebruiken om je lenzen mee af te spoelen en mee in te zetten.

Lenzenvloeistof soorten

Er zijn hoofdzakelijk 4 soorten lenzenvloeistof en dat zijn de bewaarvloeistoffen, de reinigers, de peroxide vloeistoffen en de alles in één lenzenvloeistoffen.

Bij harde lenzen en dus ook nachtlenzen kiest men vaak voor een aparte bewaarvloeistof en reiniger om de lenzen te onderhouden. Vaak moeten harde lenzen langere tijd meegaan dus het goed onderhouden van deze lenzen is echt aan te raden, want je wil in de loop van het jaar toch nog steeds alles helder zien en niet met van die wazige en vieze lenzen rondlopen. Naast het gebruik van een bewaarvloeistof en reiniger is het ook aan te raden om eens in de zoveel tijd gebruik te maken van tabletten die aangehecht eiwit oplossen.

Peroxide lenzenvloeistof gebruik je vaak als je bacteriën geen kans wil geven, want met een peroxide lenzenvloeistof kun je je lenzen heel goed desinfecteren, vaak beter dan met een alles in één lenzenvloeistof. Ook voor personen die vervelend reageren op lenzenvloeistoffen die conserveermiddel bevatten is het aan te raden om over te stappen op een peroxide lenzenvloeistof. Het is wel raadzaam om de lenzen altijd goed te neutraliseren voordat je ze weer inzet, want je wil natuurlijk geen peroxide vloeistof in je oog krijgen, want dit is namelijk een zeer bijtende vloeistof. Mensen die voor de eerste keer gebruik maken van een peroxide lenzenvloeistof dienen daarom ook altijd eerst goed de beschrijving door te lezen of zich goed te laten inlichten door een opticien, contactlensspecialist of optometrist.

Alles in één lenzenvloeistof

De meeste personen die lenzen dragen kiezen voor een alles in één lenzenvloeistof, omdat deze lenzenvloeistof zeer gemakkelijk in het gebruik is. Een alles in één lenzenvloeistof kan men gebruiken voor zowel het bevochtigen, reinigen, desinfecteren, afspoelen en inzetten van lenzen. Enkele toppers zijn wel de Optifree Puremoist van Alcon en de Renu Advanced van Bausch en Lomb.

Voor een ieder is er dus wel een geschikte lenzenvloeistof, reageer je op een bepaalde vloeistof niet prettig dan zijn er nog legio mogelijkheden. Het is vaak ook raadzaam om je juist te laten informeren door een deskundige zoals een opticien lensspecialist of optometrist.